Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége Versenyszabályzata 2012. évtől

I. Rendezés, nevezés, résztvevők:

A rendezvényeken a megyei szövetséghez tartozó egyesületek versenyzői vehetnek részt, a meghívóban rögzített előzetes jelentkezés alapján.

A versenyzőknek rendelkezniük kell a törvényben előírt módon érvényes horgászengedéllyel. Több egyesületi tagsággal rendelkező versenyző bármelyik egyesülete versenyzőjeként szerepelhet. Egy versenyző egy versenyévben csak egy egyesület versenyzőjeként szerepelhet.

A felnőtt versenyző lehet bármilyen korú és nemű, a női versenyző lehet bármilyen korú, az ifjúsági versenyző 14-18 éves és bármilyen nemű, a serdülő versenyző 10-13 éves és bármilyen nemű.

Ifjúsági korú az a versenyző, aki a versenyév január 1-ig a 18. életévét nem töltötte be, serdülő korú az a versenyző, aki a versenyév január 1-ig a 14. életévét nem töltötte be.

Az érvényes horgászengedélyeket a verseny helyszínén a versenyre jelentkezéskor bemutatni kötelező!

Rendezvények:

1. Országos Ifjúsági Horgász Négytusa Megyei Döntője

A vetélkedő serdülő és ifjúsági korcsoportban és négy versenyszámban (szellemi vetélkedő, barkácsolás, célbadobás és kishalfogás) kerül megrendezésre, egyesületenként és korcsoportonként 3-3 fő fiatal versenyző részvételével.

További szabályozás a meghívóban.

2. Ifjúsági Kishalfogó Megyei Horgász Csapatbajnokság

Az ifjúsági versenycsapatot 3 fő ifjúsági vagy serdülő versenyző alkotja, egyesületenként két 3 fős csapat szerepelhet.

További szabályozás a meghívóban.

3. Felnőtt Halfogó Megyei Horgász Csapatbajnokság és Női Halfogó Megyei Egyéni

Horgász Bajnokság

A verseny két kategóriában (A és B) két egymást követő héten kerül megrendezésre. Az A csoportban 12 egyesület versenyez (előzetesen elért eredmény alapján), az utolsó 3 helyezett kiesik a B csoportba. A B csoportban az összes többi egyesület versenyez, az első 3 helyezett feljut az A csoportba.

A versenycsapatot 3 fő versenyző alkotja. A női egyéni bajnokságban 1 fő képviseli az egyesületet.

További szabályozás a meghívóban.

4. Egyesületi Tisztségviselők Megyei Horgász Csapatversenye

Egyesületenként 2 fő vezetőségi tag alkotja a horgászcsapatot, azonos starthelyen horgásznak és a kifogott hal együtt van mérlegelve.

További szabályozás a meghívóban.

II. Kifogható halfajok:

Az ifjúsági vetélkedőn és az ifjúsági csapatbajnokságon az egyéb halfajok (amelyeket mérettilalom nem véd) foghatók. Mérettilalommal védett halakat és ivadékait esetleges kifogás után azonnal vissza kell helyezni a tóba.

A felnőtt csapatbajnokságon, a női egyéni és a tisztségviselők versenyén minden halfaj fogható.

További szabályozás a meghívóban.

III. Helyfoglalás:

A versenyző közvetlenül a startszám mellett foglalhatja el a helyét.

A versenyző közelében csak a csapatvezető, a tréner és a rendező tartózkodhat.

IV. A horgászat módja és készségei:

A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat. Készsége úszós lehet, 1 db egyágú horoggal. Az úszó szabályozásához szükséges nehezék nem érheti el a feneket, tömege nem lehet az úszó teherbírásánál nagyobb. Tilos a fenekezés, a pergetés, és a műlegyezés, valamint élő vagy élettelen csalihal használata. A tisztségviselők versenyén a rakós bot használata tilos! A kívülről megakasztott hal fogásnak számít, de tilos a jellegzetes „gereblyézés"!

A merítőszák használata megengedett, de a szákolást segítség nélkül és a partról kell elvégezni.

A szélső hely horgászata a starthelyek egymástól való távolságáig megengedett.

V. Etetőanyag, csali:

Az etetőanyag és csali összetételének csak természetes eredetű alapanyagokból kell állnia, semmiféle fémes eredetű anyag nem használható.

A verseny megkezdése előtt bármilyen nagyságú etetőgombóccal lehet etetni, a verseny alatt csak galambtojás nagyságút lehet használni.

VI. A verseny fázisai:

A verseny egyes fázisait hangjelző jelzi. Az első jelzés 5 perccel a verseny kezdete előtt az etetés kezdetét, a második jelzés a verseny kezdetét, a harmadik jelzés azt jelenti, hogy még 5 perc van hátra a versenyből, a negyedik jelzés a verseny végét jelzi.

VII. Haltárolás:

A kifogott halat élő állapotban keretes versenyhaltartó szákban kell tartani. A negyedik jelzéskor a horgászkészséget azonnal ki kell emelni a vízből. Csak a jelzés befejezéséig kifogott hal kerül értékelésre. Kifogottnak az a hal tekintendő, amelyik a jelzés megkezdésekor már nincs a vízben.

VIII. Mérlegelés:

A verseny végén a starthelyen történik digitális mérleggel, a versenyző aláírásával hitelesíti az eredményt. A lemérlegelt halat kíméletesen vissza kell helyezni a tóba.

IX. Értékelés:

A versenyen minden kifogható hal grammja 1 pontot ér. Csapatbajnokság esetén az egyes szektoron belül azonos fogási eredményt elérők olyan helyezési számot kapnak, amely az így elérhető helyek átlagával egyenlő.

A nullázó versenyzők a szektorban helyezési szám nélkül maradt helyének átlagával azonos helyezési számot kapnak. Egyetlen nullázó vagy hiányzó versenyző a szektor legmagasabb helyezési számát kapja.

Csapatértékelésben a legkisebb helyezési szám összegével rendelkező csapat a győztes. Egyenlőség esetén az össz-fogási súly dönt. Ismételt egyenlőség esetén a jobb egyéni eredmény dönt.

Egyéni bajnokságban egyenlőség esetén sorsolás dönt.

X. Díjazás:

A meghívóban kiírtak szerint.

XI. Szankcionálás:

Kizárható a versenyből az a versenyző, aki a versenyszabályokat megsérti. A kizárt versenyző a szektor legmagasabb helyezési számát +1 helyezési számot kap. A versenyszabályok megsértése a megyei versenyektől 1-3 évre szóló eltiltással sújtható.

 

 

Keresés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi

Logo

kemhesz-logo

Komárom-Esztergom Megyei
Horgászegyesületek Szövetsége 

 indent1Tatabánya, 2800 II. Bánhidai ltp. 107.

con tel 06-34 / 310-453

emailButton Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2017